BLESSURES
Voetbal is een contactsport waardoor de mogelijkheid van het oplopen van een blessure aanwezig is. Voor een leek op medisch gebied is het uiteraard moeilijk de ernst van een blessure op de juiste wijze in te schatten. Niemand kan je het verwijt maken dat je geen diagnose kunt stellen. Enige basiskennis kan echter goed van pas komen.
1. HERKENNEN VAN ERNSTIGE BLESSURES
In veel gevallen is de leider/coach degene die eerste hulp bij een sportongeval verleent. Het is belangrijk om te weten wat te doen, maar minstens zo belangrijk om te weten wat in ieder geval niet te doen.
· Vraag aan het slachtoffer of aan omstanders of er een krakend geluid te horen is geweest of dat er een knappend gevoel is waargenomen. In dat geval is stoppen het enig juiste advies.
· Niet de pijn maar zwelling geeft betrouwbare informatie over de ernst van een blessure. De hoeveelheid zwelling, maar vooral de snelheid waarmee zwelling ontstaat, is van belang voor een juiste inschatting van weefselbeschadiging. In het algemeen geldt dat een speler die op het veld ligt of naar de kant komt met een reeds zichtbaar gezwollen enkel een behoorlijke beschadiging heeft opgelopen en onmiddellijk de sportactiviteit dient te staken.
Let wel: geen directe zwelling betekent niet automatisch dat er geen ernstig letsel is ontstaan.
· Beoordeel of een sporter na het ontstaan van een blessure nog “normaal” kan lopen. Iemand die na enkele minuten nog steeds afwijkend loopt kan beter naar de kant worden gehaald. Doorgaan is op dat moment een risico.
· Indien een speler een getroffen lichaamsdeel in het geheel niet meer kan bewegen of niet meer op een been kan staan, hoeft de begeleiding het slachtoffer waarschijnlijk niet meer te adviseren te stoppen.
· Als de leider/trainer ondanks alle informatie en eigen kennis niet weet wat de ernst is van een blessure en wat hij er mee moet doen, neem dan geen enkel risico met de handelingen. Blijf altijd rustig, stel het slachtoffer op het gemak, blijf met hem praten, probeer afkoeling te voorkomen (leg niet alleen een jas of deken over maar vooral ook onder de persoon) en zorg dat zo snel mogelijk deskundige hulp ter plekke komt.
· Een speler moet in ieder geval uit het veld worden gehaald en verwezen worden voor medische observatie als hij of zij (tijdelijk) het bewustzijn heeft verloren. Ook als hij of zij één van de onderstaande symptomen heeft, is het goed de speler uit het veld te halen en door te sturen naar een dokter.
§ oriëntatiestoornis in plaats en tijd
§ hoofdpijn
§ misselijkheid
§ wazig zien, sterretjes zien of dubbel zien
§ geheugenverlies voor het gebeurde
§ coördinatiestoornis
§ abnormale pupilgrootte en reactie op het licht
2. HULP
De teambegeleiding (of een hulpverlener) beoordeelt of er professionele hulp opgeroepen moet worden. Eerst belt de leider/trainer (of omstander) het alarmnummer 112. Vervolgens wordt contact opgenomen met wedstrijdsecretariaat (bij Roda ´46: 033-4940689). Het dienstdoende commissielid bij Roda '46 zorgt dat het toegangshek rondom het sportpark wordt geopend, zodat de ambulance het slachtoffer kan bereiken.
Neem tevens contact op met de ouders/verzorgers of familie van de speler.
Blijf rustig, stel de gewonde op het gemak, blijf met hem of haar praten, probeer afkoeling te voorkomen (leg niet alleen een jas of deken over maar vooral ook onder de persoon).
Laat iemand met het slachtoffer mee gaan naar het ziekenhuis of dokter. Het liefst is dat natuurlijk een ouder/verzorger of familielid van het slachtoffer, maar het kan ook de leider/trainer zijn of een bekende.
Bij zeer ernstige blessures kan de leider/trainer met de scheidsrechter overleggen om de wedstrijd te staken. De beslissing over al dan niet definitief staken ligt bij de scheidsrechter.
2. EHBO-TROMMEL
Een EHBO-uitrusting bevindt zich op het podium in de kantine van Roda ’46.
3. BRANCARD
Een brancard is opgehangen in de gang bij de kleedkamers (onder de tribune).
4. BEGELEIDING BIJ HET HERSTELPROCES
Bij een blessure is een goede verzorging van groot belang. Roda ’46 werkt samen met een aantal fysiotherapeuten en sportmasseurs in de regio. Op de maandag na het oplopen van de blessure dienen selectiespelers van de senioren, de A-, B-, C-junioren, alsmede de selectiespelers van de D-pupillen de fysiotherapeut van de vereniging te bezoeken.
De fysiotherapeut van Roda ‘46 adviseert hoe, waar en wanneer de behandeling van de blessure kan plaatsvinden en binnen welke termijn verwacht wordt dat de speler fit is om aan de training of wedstrijd deel te nemen.
In het belang van het herstel doen de spelers er verstandig aan het advies op te volgen.
De trainers en leiders van de selectieteams bespreken met de fysiotherapeut de voortgang van de blessurebehandeling. De verzorger kan de trainer of leider aanwijzingen geven over aangepaste training en de mate van belasting, en begeleidt dus het herstelproces.
De leider/trainer volgt de aanwijzingen van de fysiotherapeut.