1. WAAROM DEZE TEKST? Roda ’46 is een gezellige en leuke club en dat moet zo blijven. Aandacht voor omgangsvormen blijft een vereiste. Roda ’46 wil een aantal gedragsregels (nogmaals) onder de aandacht brengen en enkele punten binnen de vereniging verbeteren.
2. GEDRAGSREGELS Als lid van onze vereniging dien je je zowel binnen als buiten de lijnen als een waardig lid van Roda '46 te gedragen. Uitgangspunt bij de gedragsregels is dat voetbal een teamsport is. Alleen met de inzet van alle leden van het team kan succes bereikt worden. Je dient je bewust te zijn van je verantwoordelijkheden ten opzichte van je club, je medespelers, tegenstanders, scheidsrechters en vrijwilligers.
3. AFSPRAKEN MET DE JONGSTE SPELERS Met de jongste voetballers (Mini’s, Kiddy’s, E- en F-pupillen) maken we onderstaande afspraken: 1. We helpen elkaar 2. We vertrouwen elkaar 3. We lachen elkaar niet uit 4. Niemand speelt de baas
4. DE TIEN GEBODEN Alle vrijwilligers en spelers dienen zich aan de onderstaande regels te houden. Het niet houden aan de regels kan leiden tot disciplinaire maatregelen
1. Respecteer elkaar - Geen onheus taalgebruik - Niet schelden, vloeken, spugen - Niet pesten - Geen agressief gedrag - Geen fysiek of verbaal geweld - Geen discriminatie 2. Afspraak is afspraak 3. Wees op tijd aanwezig, of meld je tijdig af 4. Ga respectvol met de materialen om Je bent aansprakelijk voor de vernieling die je aanricht 5. Draag Roda ‘46 positief uit 6. Laat tegenstanders, (mede)spelers en begeleiding in hun waarde. 7. De scheidsrechter heeft altijd gelijk 8. Spreek elkaar aan op het niet naleven van de normen en waarden 9. Laat het sportpark netjes achter: - Schone kleedlokalen - Geen afval naast de afvalbakken - Materialen opruimen - Niet met voetbalschoenen in de kantine - Tassen in het rek 10. Zorg voor goede persoonlijke hygiëne - Juiste kleding tijdens en na het sporten - Douchen na het sporten
De leiders/trainers zijn (mede) verantwoordelijk voor de gehele gang van zaken rond de wedstrijden. Zij kunnen binnen hun team nadere regels afspreken. Wangedrag van spelers tijdens trainingen en/of wedstrijden wordt niet getolereerd en dient te worden bestraft. Deze straf, opgelegd door teambegeleiding of bestuur, is afhankelijk van de ernst van het wangedrag. Leiders/trainers dienen wangedrag van spelers te melden aan het bestuur.
5. OMGANG VAN BEGELEIDING MET SPELERS
5.1. Seksuele intimidatie Onder seksuele intimidatie wordt verstaan elke vorm van seksueel gedrag of seksuele toenadering die door de persoon die het ondergaat als ongewenst of gedwongen wordt ervaren. Het kan daarbij gaan om verbaal, non-verbaal en fysiek gedrag, bijvoorbeeld grappen over je lijf, dubbelzinnige grappen of zoenen die je niet wilt. Bedenk daarbij dat een grap door de één gewaardeerd wordt terwijl de ander zich erdoor geïntimideerd voelt.
5.2. Voorkom problemen We proberen de risico's zo klein mogelijk te maken door met elkaar vast te stellen wat wel en wat niet mag. Onderstaande gedragsregels zijn van belang voor iedereen. Ze zijn bedoeld om alle begeleiders van sporters en van sportactiviteiten een richtlijn te geven ten aanzien van welk gedrag wel en niet is toegestaan.
• Een trainer of leider verblijft niet in de kleedkamer op het moment dat er door de spelers wordt omgekleed en gedoucht. Heb je na de training of wedstrijd nog wat te zeggen ga dan mee de kleedkamer in en doe je zegje, waarbij aan de spelers wordt medegedeeld dat zij nog even wachten met douchen en omkleden. Indien toezicht door omstandigheden noodzakelijk is, zorg dan voor aanwezigheid van een tweede volwassene. • Lichamelijk contact met spelers is ongewenst. Uiteraard is een schouderklopje of ondersteuning bij blessure mogelijk, maar overdrijf het niet. Dit om te voorkomen dat anderen onterechte conclusies trekken. • Buiten de training en wedstrijden om, worden er alleen extra activiteiten georganiseerd met spelers als er andere begeleiders bij aanwezig zijn. Hierbij dienen, in geval van jeugd, ook ouders of verzorgers te worden betrokken. • Er vinden geen 1 op 1 gesprekken plaats (zoals correctie- of beoordelingsgesprekken). Zorg dat er altijd een tweede trainer, leider of commissielid bij aanwezig is. Geef, in geval van jeugd, bij aanvang van het seizoen bij ouders aan dat deze gesprekken worden gehouden, met uitleg van de redenen. Maak tevens ruim van tevoren duidelijk aan ouders bekend, wanneer deze gesprekken plaats vinden (A, B junioren indien op verzoek van ouder(s)/verzorger(s)). • Zorg voor een duidelijke structuur (gelijkheid) in de benadering van spelers. Bij een speler mag geen mogelijkheid tot onrust ontstaan omdat hij of zij denkt anders behandeld te worden.
Bij waarneming van overtreding van deze regels wordt van een ieder geëist dit te melden aan commissie- of bestuurslid. Betrokken commissie– of bestuursleden zorgen voor passende vervolgactie. Terugkoppeling aan de melder dient binnen vier weken plaats te vinden.
6. ROKEN In de kantine en vergaderruimten geldt sinds 1 juli 2008 het algehele rookverbod voor horeca en sportkantines en is roken dus niet toegestaan. Ook in de kleedkamers en op de kunstgrasvelden is het verboden te roken. Door begeleiding en spelers wordt langs de lijn of in de dug-out niet gerookt.
7. ALCOHOL Voor 12 uur wordt geen alcohol geschonken. Het is niet toegestaan zelf alcoholische dranken mee te nemen naar het sportpark. Het drinken van alcohol door personen onder de 16 jaar wordt niet getolereerd. Zelfs niet als de ouders/verzorgers daarvoor toestemming geven
7.1. Geen alcohol langs de lijn De KNVB heeft alcoholgebruik langs de lijn bij amateur-wedstrijden volledig verboden. Daartoe is verscherpt beleid ingevoerd, vooral om de orde en rust onder het publiek te handhaven. In de buitenlucht mag enkel nog alcohol worden genuttigd binnen de afgebakende ruimte voor de kantine. Ook daar mag de drank niet in glazen of flessen zitten. In de kleedkamer mag geen alcohol komen.
Waarnemers van de KNVB zien toe op naleving van het alcoholverbod. Bij overtreding zal de tuchtcommissie van de bond worden ingeschakeld. De straffen variëren van een waarschuwing bij de eerste overtreding tot punten in mindering voor clubs die herhaaldelijk in de fout gaan.
7.2. Glazen en flessen Alles wat buiten de kantine wordt opgedronken, moet in plastic of kartonnen bekers worden geserveerd. Dit geldt niet alleen voor alcoholische dranken, maar ook voor limonades en andere niet-alcoholische dranken. Ook in kleedruimtes zijn flessen en glazen verboden.
Iedereen bij Roda ‘46 dient erop toe te zien dat deze regels worden opgevolgd.
|